Διεθνή

Μέση Ανατολή: Η ισραηλινή κατοχή στη Λωρίδα της Γάζας είναι η αιτία των συγκρούσεων, λέει η Τουρκία στη Χάγη

Βασική αιτία της σύγκρουσης μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων είναι η ισραηλινή κατοχή επί παλαιστινιακών εδαφών, δήλωσε σήμερα ο υφυπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Γιλμάζ απευθυνόμενος στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Σήμερα είναι η τελευταία μέρα της ακροαματικής διαδικασίας ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, που διεξάγεται έπειτα από αίτημα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ το 2022 για την έκδοση μη δεσμευτικής γνωμοδότησης για την ισραηλινή κατοχή στα παλαιστινιακά εδάφη.

Περισσότερες από 50 χώρες θα έχουν παρουσιάσει τα επιχειρήματά τους μέχρι σήμερα.

Ο Γιλντίζ αναφέρθηκε στις επιθέσεις της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, στις οποίες σκοτώθηκαν περίπου 1.200 άνθρωποι, αλλά και στη στρατιωτική επιχείρηση του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας που ακολούθησε, στη διάρκεια της οποίας έχουν χάσει τη ζωή τους σχεδόν 30.000 Παλαιστίνιοι μέχρι στιγμής.

«Η κατάσταση που εκτυλίσσεται μετά τις 7 Οκτωβρίου αποδεικνύει για μία ακόμη φορά ότι αν δεν αντιμετωπιστεί η βασική αιτία της σύγκρουσης μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων, δεν μπορεί να υπάρξει ειρήνη στην περιοχή», εκτίμησε.

«Το πραγματικό εμπόδιο στην ειρήνη είναι προφανές. Η όλο και πιο βαθιά κατοχή από το Ισραήλ των παλαιστινιακών περιοχών, περιλαμβανομένης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, και η αποτυχία εφαρμογής του οράματος των δύο κρατών», πρόσθεσε ο Τούρκος υπουργός.

Από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης έχει ζητηθεί να εξετάσει την «κατοχή, εποικισμό και προσάρτηση» που έχει επιβάλει το Ισραήλ στα παλαιστινιακά εδάφη, «τα μέτρα που έχουν ως στόχο την μεταβολή της δημογραφικής σύνθεσης, του χαρακτήρα και του καθεστώτος της Ιεράς Πόλης της Ιερουσαλήμ και την υιοθέτηση διακριτικού χαρακτήρα νομοθεσίας και μέτρων».

Στο αίτημα ζητείται επίσης από τους δικαστές να εκφράσουν την άποψή τους επί του νομικού καθεστώτος της ισραηλινής κατοχής και των συνεπειών της.

Το Ισραήλ δεν συμμετέχει στη διαδικασία, αλλά έστειλε γραπτή ανακοίνωση δηλώνοντας ότι η έκδοση γνωμοδότησης θα είναι επιζήμια στην επίτευξη διευθέτησης με τους Παλαιστίνιους μέσω διαπραγματεύσεων.

Η έκδοση γνωμοδότησης αναμένεται να χρειασθεί έξι μήνες.

Δημοφιλέστερα

To Top