Η προαναγγελθείσα επίθεση του Ισραήλ στη Ράφα “δεν πρέπει να επιτραπεί να συμβεί”, καθώς θα προκαλούσε μαζικούς θανάτους Παλαιστινίων
Το γραφείο ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών δήλωσε σήμερα πως μια ισραηλινή επίθεση στη συνοριακή πόλη Ράφα της Γάζας δεν μπορεί να επιτραπεί να συμβεί επειδή θα προκαλέσει μαζική απώλεια ζωών Παλαιστινίων.
“Αν το Ισραήλ εξαπολύσει την απειλούμενη στρατιωτική επίθεσή του στη Ράφα, όπου 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί σε άθλιες, υπάνθρωπες συνθήκες, οποιαδήποτε χερσαία επίθεση στη Ράφα θα προκαλούσε μαζική απώλεια ζωής και θα αύξανε τον κίνδυνο περαιτέρω θηριωδών εγκλημάτων”, δήλωσε ο Τζέρεμι Λόρενς, εκπρόσωπος του Γραφείου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ.
“Αυτό δεν πρέπει να επιτραπεί να συμβεί”.
Αψηφώντας τις διεθνείς εκκλήσεις να σταματήσει τη στρατιωτική επιχείρηση του Ισραήλ, ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε χθες, Πέμπτη, πως το Ισραήλ θα προχωρήσει με την επίθεσή του εναντίον του ισλαμιστικού παλαιστινιακού κινήματος Χαμάς που διοικεί τη Γάζα, περιλαμβανομένης και της Ράφα, την οποία χαρακτήρισε “το τελευταίο προπύργιο της Χαμάς”.
Περίπου 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι εκτιμάται πως στοιβάζονται στη Ράφα, στο πιο νότιο άκρο του θύλακα στα σύνορα με την Αίγυπτο, με τους περισσότερους από αυτούς να έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους βορειότερα ώστε να γλιτώσουν από την επέλαση του Ισραήλ.
Το Ισραήλ έχει επίσης πει ότι εξετάζει ενδεχόμενους περιορισμούς στην πρόσβαση στο τζαμί Αλ Άκσα της Ιερουσαλήμ για την περίοδο του Ραμαζανιού καθώς η Χαμάς κάλεσε τους Παλαιστίνιους να πορευθούν προς το μουσουλμανικό τέμενος κατά την έναρξη του μήνα της νηστείας για τους μουσουλμάνους.
“Φοβόμαστε επίσης πως περαιτέρω ισραηλινοί περιορισμοί στην πρόσβαση των Παλαιστινίων στην Ανατολική Ιερουσαλήμ και στο τέμενος Αλ Άκσα στη διάρκεια του Ραμαζανιού θα μπορούσαν περαιτέρω να πυροδοτήσουν εντάσεις”, είπε ο Λόρενς.
Το Αλ Άκσα είναι ένας από τους πιο ιερούς τόπους του Ισλάμ και το συγκρότημά του δεσπόζει του Δυτικού Τείχους, του πιο ιερού τόπου προσευχής για τους Εβραίους, που πιστεύουν πως ο λόφος είναι το σημείο όπου βρισκόταν ο πρώτος εβραϊκός ναός. Ως τέτοια, η περιοχή αποτέλεσε επί μακρόν σημείο ανάφλεξης, ιδιαίτερα στη διάρκεια θρησκευτικών εορτών.